Letní teploty doslova vyzývají k tomu, abyste pro svoji rodinu či přátele uspořádali nějakou zahradní party. K ní nepochybně patří také grilování. Chcete-li svým hostům dopřát náležitý komfort při stravování a zároveň omezit používání umělohmotných příborů a nádobí, dají se dnes využít inovativní jedlé prvky.
Konec hordám jednorázového plastového nádobí
Možná jste už zaslechli o novince, kterou představuje takzvané jedlé nádobí. Jedná se o produkty, jež jsou vyráběné s maximálním ohledem na ekologii. V dnešní době jsou plasty a další odpad obrovským problémem, jenž neúměrně zatěžuje životní prostředí. Právě na různých party a soukromých akcích se jídlo obvykle servíruje na plastových talířcích a s použitím jednorázových příborů. Ty pak často končí v popelnicích, v horším případě se někde povalují ve volné přírodě. Jedlé nádobí je hitem.
Princip jedlého nádobí
Jak jedlé nádobí vzniká a funguje? Jednoduše se vyrábí ze surovin, které dokáže lidský organismus bez problémů strávit. Jde namátkou o pšeničné otruby, zpravidla v kombinaci s moukou, cukrem a dalšími přísadami. Jídlo v něm chutná stejně skvěle jako v klasickém či plastovém talíři, ovšem s tím rozdílem, že si jej můžete vychutnat jako pověstnou „třešničku na dortu“. Po party tak po vás nezbude žádný přebytečný odpad.
Kromě nádobí se stále častěji používají jedlá brčka na nápoje, jedlé lžičky k různým dezertům apod. Mnohé z vás překvapí, jak jsou chutné. A onen pocit, kdy víte, že děláte něco pro životní prostředí, je k nezaplacení. Zero waste trend je zde patrný.
Jedlé nádobí bylo ještě před pár lety spíše snem ekologicky smýšlejících lidí. V současnosti už se ale začíná objevovat ve vybraných tuzemských obchodech, takže jej může vyzkoušet každý. Určitě jej dokážou ocenit také vaši případní hosté a strávníci. S jedlým nádobím si ostatně dopřejete i určitý druh zábavy. Je zajímavé sledovat lidi, jak po jídle neodhazují talíře a příbory, ale smlsnou si na nich.